Wilde Weelde

Jessica

28 juni 2025

Foto's: Jeroen Buys, Harriet Kwekkeboom, Maud Aarts, Dagobert Bergmans, Jessica van Bossum

Het wordt ons steeds duidelijker hoe belangrijk de onderbegroeiing is voor een gezonde bodem. De begroeiing helpt om het gras te onderdrukken, dat anders de boel overneemt. Een groene bodembedekking beschermt het leven onder de grond én de bomen en struiken tegen hitte, wind en harde regen. Planten met diepe penwortels, zoals cichorei of paardenbloem, maken de grond losser en halen voedingsstoffen uit de diepte omhoog. Stikstofbinders, zoals klavers en wikke, trekken bacteriën aan die stikstof uit de lucht halen en in de bodem vastleggen. Allemaal reden genoeg om de bodem bedekt te houden.

Elke plant scheidt via z’n wortels bepaalde stofjes uit in de bodem. Een van onze nieuwe inzichten is dat elke plantfamilie zijn eigen specifieke bacteriën, schimmels en andere microben aantrekt die de plant helpen bij het opnemen van mineralen en water, en zelfs bij het verhogen van de weerstand tegen insectenvraat en ziektes. Waar heel veel planten uit verschillende plantenfamilies door elkaar groeien, ontstaan onder de grond gevarieerde mini-gemeenschapjes van bodemleven. Die zorgen er samen voor dat onze bomen en struiken aan hun trekken komen en dat ongezonde bodemorganismen weinig kans krijgen.

Dus zaaien we tussen de bomenrijen mengsels van zo veel mogelijk uiteenlopende kruiden, bloemen en groenbemesters. In het beekbos staan elke paar weken weer andere planten te bloeien. In april wordt het prille bos bedekt door een tapijt van paardenbloemen, die met duizenden spontaan opkomen. In mei gonzen de insecten door het fluitenkruid, de lupine en de margrieten. In juni neemt de bloeiende cichorei en de wilde peen het stokje over.

Op de veldkavel zaaien we weer groenbemesters om de bodem te herstellen, net als de voorgaande jaren. Het oppervlak is zo groot dat er een loonwerker aan te pas komt: maaien en direct doorzaaien, zonder de grond te keren. Zo houden we het bodemleven intact dat de afgelopen jaren is opgebouwd. Na het maaien komen ook hier de vrolijke bloemen tevoorschijn. De net gepote boompjes staan kniehoog in het geel. Het zoemt en gonst er van de insecten.

Op de noordelijke huiskavel zaaiden we voorgaande jaren vooral winterrogge om de bodem te herstellen en te voeden. Met onze nieuwe kennis gaan we nu voor nóg meer diversiteit: Het hele veld wordt ingezaaid met een mix van granen, bloemen en kruiden.  Hier vind je onze zaailijst.

Ook op de kwekerij wordt gezaaid. Waar de varkens het gras hebben opgeruimd ligt de grond er kaal bij. Snel zaaien we hier bloemenmengsels, in de hoop dat deze eerder opkomen dan de vele zaadjes van de ridderzuring en distel die zich hier de afgelopen jaren hebben verspreid.

Niet alle veldjes komen even goed op: een paar weken lang valt er geen druppel regen, waardoor het zaad niet kan ontkiemen. Dat geeft de loopeenden en andere vogels alle tijd om de lekkerste zaadjes weg te pikken. Gelukkig komt het meeste zaad wel op, met een bont mozaïek van bloemenveldjes tot gevolg.


De insecten en vogels zijn ons dankbaar voor deze wilde weelde, en het ziet er fantastisch uit.

Het levert ook mooie veldboeketten op. Een onverwachte oogst uit het jonge voedselbos!

door Jessica 9 juli 2025
De oogst komt steeds meer op gang. Nu de afzet nog! Zelfpluk, verkoop op de markt en fijnproeverswandelingen met de horeca: We ontdekken gaandeweg wat werkt.
door Jessica 10 juni 2025
Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten - en andersom. We helpen de plant én de bodem een handje. Een verhaal over mineralen, microben en mulch.
door Ella, Jessica 2 juni 2025
Elke twee weken tuft Mirjam in haar kampeerbusje van Utrecht naar Glanerbeek. Wat beweegt haar om zoveel tijd in het voedselbos door te brengen?
door Maud 6 mei 2025
Steeds meer vogels weten het voedselbos te vinden. Een lust voor het oog en oor, en handig in de plaagbestrijding. Op pad met de vogelwerkgroep.
7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
Meer berichten