Naar de markt
Jessica
9 juli 2025

Foto’s: Harriet Kwekkeboom, Dagobert Bergmans, Maud Aarts en Jessica van Bossum
In mei openen we het oogstseizoen. De groene asperges zijn dit jaar voor het eerst oogstbaar: Vijftien kilo jonge scheuten snijden we eraf. Half mei volgen de honingbessen: ruim drie weken later dan vorig jaar. We worden overrompeld door de hoeveelheden: Op één ochtend plukken we met de vrijwilligers méér honingbessen dan in het hele voorgaande jaar! Half juni zijn ook de eerste krenten, rode en witte bessen en Taybessen rijp, en snel daarop de eerste pruimen, iets vroeger dan hun naam ‘Rose of July’ doet vermoeden. Verder zwarte bessen, jostabessen, kruisbessen en een paar moerbeien. Op 6 juli staat de teller op 240 kg fruit en beginnen we aan de abrikozen en perziken. Ook oogsten we vlierbloesem en andere eetbare bloemen, kruiden en bladgroen uit het bos.
Nu de oogst aan de man brengen! Dit jaar stellen we de Bongerd een aantal dagen open voor de zelfpluk. De eerste dag dit jaar wordt afgelast omdat de bessen nog niet rijp zijn. De tweede dag regent het pijpenstelen. De derde dag, begin juli, wordt er flink geplukt: emmers vol worden er afgewogen, en bij de kar met koffie en limonade afgewogen.
Ondertussen verkennen we andere afzetkanalen in de regio. Ons fruit is vanaf juni te koop bij de kraam van Het Groene Spoor, op de Enschedese zaterdagmarkt. Ook leggen we contact met verschillende horecagelegenheden. Daarmee komt voorzichtig de eerste afzet op gang, én waardevolle feedback van klanten: vinden ze de honingbessen een beetje te pruimen? En wat mag een bakje moerbeien kosten?
Elke paar weken nodigen we chef-koks van een aantal toprestaurants uit de regio uit voor een fijnproeverswandeling. Samen proeven we van de verschillende soorten fruit, scheuten, knoppen, bladgroen, kruiden en bloemen die op dat moment oogstbaar zijn, en wisselen we van gedachten over het gebruik van de nieuwe smaken in de keuken. We hebben deze culinaire toptalenten hard nodig om de nieuwe smaken voor het voetlicht te brengen, want onbekend maakt onbemind. We zijn benieuwd waar ze warm voor lopen, en worden soms verrast. Zo blijken sommige vruchten onrijp interessanter voor de koks dan de rijpe. Ook brengen we in kaart wat wanneer rijp is, in welke hoeveelheden, en hoe we de logistiek kunnen organiseren. De eerste orders lopen binnen: van kilo’s bessen tot grote bossen kamille en Koreaanse munt, met hier een daar een takje szechuan-peper. Kleine stapjes, maar het begin is er!