Naar de markt

Jessica

9 juli 2025

Foto’s: Harriet Kwekkeboom, Dagobert Bergmans, Maud Aarts en Jessica van Bossum

In mei openen we het oogstseizoen. De groene asperges zijn dit jaar voor het eerst oogstbaar: Vijftien kilo jonge scheuten snijden we eraf. Half mei volgen de honingbessen: ruim drie weken later dan vorig jaar. We worden overrompeld door de hoeveelheden: Op één ochtend plukken we met de vrijwilligers méér honingbessen dan in het hele voorgaande jaar! Half juni zijn ook de eerste krenten, rode en witte bessen en Taybessen rijp, en snel daarop de eerste pruimen, iets vroeger dan hun naam ‘Rose of July’ doet vermoeden. Verder zwarte bessen, jostabessen, kruisbessen en een paar moerbeien. Op 6 juli staat de teller op 240 kg fruit en beginnen we aan de abrikozen en perziken. Ook oogsten we vlierbloesem en andere eetbare bloemen, kruiden en bladgroen uit het bos.

Nu de oogst aan de man brengen! Dit jaar stellen we de Bongerd een aantal dagen open voor de zelfpluk. De eerste dag dit jaar wordt afgelast omdat de bessen nog niet rijp zijn. De tweede dag regent het pijpenstelen. De derde dag, begin juli, wordt er flink geplukt: emmers vol worden er afgewogen, en bij de kar met koffie en limonade afgewogen.

Ondertussen verkennen we andere afzetkanalen in de regio. Ons fruit is vanaf juni te koop bij de kraam van Het Groene Spoor, op de Enschedese zaterdagmarkt. Ook leggen we contact met verschillende horecagelegenheden. Daarmee komt voorzichtig de eerste afzet op gang, én waardevolle feedback van klanten: vinden ze de honingbessen een beetje te pruimen? En wat mag een bakje moerbeien kosten?

Elke paar weken nodigen we chef-koks van een aantal toprestaurants uit de regio uit voor een fijnproeverswandeling. Samen proeven we van de verschillende soorten fruit, scheuten, knoppen, bladgroen, kruiden en bloemen die op dat moment oogstbaar zijn, en wisselen we van gedachten over het gebruik van de nieuwe smaken in de keuken. We hebben deze culinaire toptalenten hard nodig om de nieuwe smaken voor het voetlicht te brengen, want onbekend maakt onbemind. We zijn benieuwd waar ze warm voor lopen, en worden soms verrast. Zo blijken sommige vruchten onrijp interessanter voor de koks dan de rijpe. Ook brengen we in kaart wat wanneer rijp is, in welke hoeveelheden, en hoe we de logistiek kunnen organiseren. De eerste orders lopen binnen: van kilo’s bessen tot grote bossen kamille en Koreaanse munt, met hier een daar een takje szechuan-peper. Kleine stapjes, maar het begin is er!

door Jessica 28 juni 2025
Tussen de bomen zaaien we allerhande bloemen en kruiden. Die beschermen en voeden het bodemleven. Boven de grond is het volop genieten: voor de insecten, vogels én voor ons.
door Jessica 10 juni 2025
Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten - en andersom. We helpen de plant én de bodem een handje. Een verhaal over mineralen, microben en mulch.
door Ella, Jessica 2 juni 2025
Elke twee weken tuft Mirjam in haar kampeerbusje van Utrecht naar Glanerbeek. Wat beweegt haar om zoveel tijd in het voedselbos door te brengen?
door Maud 6 mei 2025
Steeds meer vogels weten het voedselbos te vinden. Een lust voor het oog en oor, en handig in de plaagbestrijding. Op pad met de vogelwerkgroep.
7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
Meer berichten