Bijna klaar met planten

7 maart 2025

Foto's: Jessica van Bossum, Maud Aarts, Rebke Klokke, Harriet Kwekkeboom

De eerste lenteknopjes zijn weer zichtbaar, na een druilerige en grijze winter. Liefst hadden we het plantseizoen stilaan afgerond. Helaas is een deel van het land nog steeds te nat om in te planten. Juist op deze stukken heeft een deel van de planten het loodje gelegd, en moet vervangen.

Na twee jaar zien we dat zo'n 15% van de bomen en struiken het niet overleefd heeft. Dat is, vergeleken met andere voedselbossen, een heel mooi resultaat, zeker gezien het extreme weer.  Maar de verschillen tussen de percelen zijn groot: Aan de beek en rondom het erf is er 3 tot 8% uitval. Maar in de Bongerd, op de delen die dramatisch nat geweest zijn, heeft tot wel 20% van de boompjes het niet gered. Voor de laanbomen langs de entree is dat zelfs 30%. Je kunt aan de uitval precies zien waar het water blijft staan. Wij balen daar enorm van. Hadden we die drainage maar meteen gerepareerd toen we er doorheen groeven…

We worden met onze neus op de feiten gedrukt: de weersomstandigheden worden extremer. We zullen voorbereid moeten zijn op zowel warme, droge jaren als op hevige, langdurige regenval. Dat betekent water opslaan én afvoeren wanneer nodig. Verder met het verbeteren van de bodemstructuur, zodat deze meer vocht kan opnemen en vasthouden. En we passen de beplanting aan: Pruimen, amandelen, perziken houden absoluut niet van natte voeten. De bomen langs de entree die het wel overleefd hebben koesteren we, maar wat dood is vervangen we door hazelnoot en meidoorn, die iets minder gevoelig zijn voor nattigheid. Een deel van deze vervangers moet de komende weken nog geplant worden.

We hebben deze winter al wel enorme aantallen pionierbomen en inheemse heggen geplant. Die pioniers zijn snelle groeiers zoals elzen, wilgen, populieren en berken die gaan helpen om het bos op gang te krijgen. Daartussen zetten we lijsterbes, Gelderse roos, kornoelje en meidoorn met hier en daar een forsythia, olijfwilg, liguster en boerenjasmijn. Van het vroege voorjaar tot ver in de zomer geven die mooie bloemen en een heerlijke geur. Voor de insecten, maar vooral voor ons.

Vier plantdagen, zo’n 35 planters en een stuk of acht vrijwilligers die ons elke vrijdagochtend komen helpen: Samen hebben we toch al bijna 6000 bomen erbij geplant. Dank ook aan Irene van Peach Plantbased Kitchen, die ons trakteerde op een heerlijke lunch en ander lekkers tijdens een van de plantdagen. Wat is het gezellig, inspirerend en bevredigend om met zovelen van jullie op het veld te staan, en de wereld een stukje mooier te maken!

door Jessica 9 juli 2025
De oogst komt steeds meer op gang. Nu de afzet nog! Zelfpluk, verkoop op de markt en fijnproeverswandelingen met de horeca: We ontdekken gaandeweg wat werkt.
door Jessica 28 juni 2025
Tussen de bomen zaaien we allerhande bloemen en kruiden. Die beschermen en voeden het bodemleven. Boven de grond is het volop genieten: voor de insecten, vogels én voor ons.
door Jessica 10 juni 2025
Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten - en andersom. We helpen de plant én de bodem een handje. Een verhaal over mineralen, microben en mulch.
door Ella, Jessica 9 juni 2025
Elke twee weken tuft Mirjam in haar kampeerbusje van Utrecht naar Glanerbeek. Wat beweegt haar om zoveel tijd in het voedselbos door te brengen?
door Maud 6 mei 2025
Steeds meer vogels weten het voedselbos te vinden. Een lust voor het oog en oor, en handig in de plaagbestrijding. Op pad met de vogelwerkgroep.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
Meer berichten