Paarden op de es

dec. 22, 2023

Foto’s: Maud Aarts, Jessica van Bossum

Achter op het land, richting beek, zie je nog duidelijk de contouren van de historische landbouwgrond: de es. Hier wordt al sinds de middeleeuwen geboerd. Elk jaar werden er heideplaggen met mest opgebracht en zo is de grond door de eeuwen opgehoogd. Essenlandschappen zijn karakteristiek voor dit deel van Overijssel, en hun cultuurhistorische waarde is beschermd in het bestemmingsplan. In de laatste vijftig jaar zijn veel essen vlak geveegd om het bewerken met grote landbouwmachines makkelijker te maken. Toch zie je bij ons nog veel van de karakteristieken, zoals een lichte glooiing en een oude houtwal als bescherming langs de es.

Belangrijk om deze es, en daarmee een stukje geschiedenis, zichtbaar te houden. Niet volplanten met bomen dus. Na de teleurstelling daarover weggeslikt te hebben (méér bos, méér bos!) hebben we de tijd genomen om tot een andere invulling te komen. Traditionele graanteelt, verbouwen van duurzame bouwmaterialen, een groenteteler uitnodigen - al deze ideeën zijn voorbijgekomen. Maar we konden hiervoor in de buurt geen geschikte partners vinden, en zelf kunnen we het werk er niet bij hebben. Mede daarom kiezen we ervoor om de paarden het werk te laten doen. Door te begrazen houden zij het landschap open. De paarden schuiven steeds door naar een ander weitje, waardoor verschillende soorten kruiden en bloemen een kans krijgen. Zo kan er een divers bloemrijk hooiland ontstaan. Ook voor de paarden erg gezond.

We leggen een ‘paddock paradise’ aan, waarin de paarden hun natuurlijke gedrag kunnen volgen, en genoeg lichaamsbeweging krijgen bij het zoeken naar voedsel en water. Daarvoor moet nog wel een afrastering komen, ook om te zorgen dat de paarden het jonge bos niet kaalvreten. Ontelbaar veel palen slaan we de grond in, met kilometers schrikdraad (wat zeiden we nou, over werk wat we er niet bij konden hebben?!). Aan de rand van het erf bouwen we een schuilstal. Langs de wei planten we voederhagen. Daarachter begint de oplopende voedselbosrand: Het Beekbos. [LINK NAAR PLANTDAGEN-ARTIKEL]

Nu we toch weten hoe dat moet, zo’n hekwerk, gaan we maar meteen door met een hek tegen de reeën. De jonge aanplant blijkt namelijk erg in trek bij het lokale wild. Buurman Tom Agten staat ons bij met z’n decennialange ervaring met hekwerken, en ook neef Nick komt twee dagen in de week helpen. Dan gaat het hard.

27 jan., 2024
Heel wat planten gingen al de grond in. De nattigheid zorgt voor vertraging. Daarom extra plantdagen In februari en maart
18 jan., 2024
Na twee jaar plannen maken ligt er nu een nieuw ontwerp-bestemmingsplan.
11 jan., 2024
Regen, regen, regen.. De beek treedt buiten haar oevers en de eenden zwemmen rond de jonge aanplant.
03 jan., 2024
Afgelopen november haalden Jessica's ouders met een crowdfunding-actie een enorm bedrag op.
20 okt., 2023
Het ontwerp van het voedselbos is een flinke puzzel. Hoe krijgen we de juiste plant op de juiste plek?
10 okt., 2023
Er zijn allerlei activiteiten in Voedselbos Glanerbeek: Plantdagen, rondleidingen,en de vaste vrijwilligersdag. Doe je mee?
02 okt., 2023
Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe toegangsweg, dwars door de Bongerd. Een heldere entree waar je straks zó het voedselbos mee binnenkomt..
26 sep., 2023
Het is pas een jaar geleden dat we neerstreken aan de Glanerbeek. Wat is er veel veranderd in dat ene jaar. Voor de groene weilanden van toen is een enorme diversiteit in de plaats gekomen.
05 sep., 2023
Het blijft ons bezighouden: Hoe versnellen we de overgang van weiland naar bosgrond? Een zoektocht vol experimenten, met ruigtekruiden als onverwachte bondgenoot.
30 jun., 2023
Afgelopen winter was het één modderboel achter ons erf. Waterschap Vechtstromen heeft hier de Glanerbeek verbouwd. Stuw eruit, vistrappen erin. Dat had flink wat voeten in de aarde..
Meer berichten
Share by: