Paarden op de es

22 december 2023

Foto’s: Maud Aarts, Jessica van Bossum

Achter op het land, richting beek, zie je nog duidelijk de contouren van de historische landbouwgrond: de es. Hier wordt al sinds de middeleeuwen geboerd. Elk jaar werden er heideplaggen met mest opgebracht en zo is de grond door de eeuwen opgehoogd. Essenlandschappen zijn karakteristiek voor dit deel van Overijssel, en hun cultuurhistorische waarde is beschermd in het bestemmingsplan. In de laatste vijftig jaar zijn veel essen vlak geveegd om het bewerken met grote landbouwmachines makkelijker te maken. Toch zie je bij ons nog veel van de karakteristieken, zoals een lichte glooiing en een oude houtwal als bescherming langs de es.

Belangrijk om deze es, en daarmee een stukje geschiedenis, zichtbaar te houden. Niet volplanten met bomen dus. Na de teleurstelling daarover weggeslikt te hebben (méér bos, méér bos!) hebben we de tijd genomen om tot een andere invulling te komen. Traditionele graanteelt, verbouwen van duurzame bouwmaterialen, een groenteteler uitnodigen - al deze ideeën zijn voorbijgekomen. Maar we konden hiervoor in de buurt geen geschikte partners vinden, en zelf kunnen we het werk er niet bij hebben. Mede daarom kiezen we ervoor om de paarden het werk te laten doen. Door te begrazen houden zij het landschap open. De paarden schuiven steeds door naar een ander weitje, waardoor verschillende soorten kruiden en bloemen een kans krijgen. Zo kan er een divers bloemrijk hooiland ontstaan. Ook voor de paarden erg gezond.

We leggen een ‘paddock paradise’ aan, waarin de paarden hun natuurlijke gedrag kunnen volgen, en genoeg lichaamsbeweging krijgen bij het zoeken naar voedsel en water. Daarvoor moet nog wel een afrastering komen, ook om te zorgen dat de paarden het jonge bos niet kaalvreten. Ontelbaar veel palen slaan we de grond in, met kilometers schrikdraad (wat zeiden we nou, over werk wat we er niet bij konden hebben?!). Aan de rand van het erf bouwen we een schuilstal. Langs de wei planten we voederhagen. Daarachter begint de oplopende voedselbosrand: Het Beekbos. [LINK NAAR PLANTDAGEN-ARTIKEL]

Nu we toch weten hoe dat moet, zo’n hekwerk, gaan we maar meteen door met een hek tegen de reeën. De jonge aanplant blijkt namelijk erg in trek bij het lokale wild. Buurman Tom Agten staat ons bij met z’n decennialange ervaring met hekwerken, en ook neef Nick komt twee dagen in de week helpen. Dan gaat het hard.

30 oktober 2025
Het seizoen loopt op z’n eind: de laatste appels, mispels en kweeën zijn geoogst. Tijd om de balans op te maken.
27 oktober 2025
Sinds dit jaar zijn we biologisch gecertificeerd. Dat had nogal wat voeten in de aarde..
27 oktober 2025
Wim start dagbestedingsactiviteiten rondom de paardenkudde achter in het voedselbos.
8 oktober 2025
Er loopt een schare aan onderzoekers door het voedselbos, Wat komen ze doen?
22 september 2025
Vandaag stellen we Harriët aan je voor: vrijwilliger én huisfotograaf van het voedselbos.
door Jessica 9 juli 2025
De oogst komt steeds meer op gang. Nu de afzet nog! Zelfpluk, verkoop op de markt en fijnproeverswandelingen met de horeca: We ontdekken gaandeweg wat werkt.
door Jessica 28 juni 2025
Tussen de bomen zaaien we allerhande bloemen en kruiden. Die beschermen en voeden het bodemleven. Boven de grond is het volop genieten: voor de insecten, vogels én voor ons.
10 juni 2025
Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten - en andersom. We helpen de plant én de bodem een handje. Een verhaal over mineralen, microben en mulch.
door Ella, Jessica 9 juni 2025
Elke twee weken tuft Mirjam in haar kampeerbusje van Utrecht naar Glanerbeek. Wat beweegt haar om zoveel tijd in het voedselbos door te brengen?
door Maud 6 mei 2025
Steeds meer vogels weten het voedselbos te vinden. Een lust voor het oog en oor, en handig in de plaagbestrijding. Op pad met de vogelwerkgroep.
Meer berichten