Houtwallen

mrt. 16, 2023

Foto's: Jessica van Bossum, Maud Aarts en Dagobert Bergmans

Je ziet het nog niet op bovenstaande foto, maar hier is een rijkbloeiende struweelhaag aangeplant.

Geheel in de Twentse traditie op een walletje. Het is een van de enige 'regels' bij het aanplanten van een voedselbos: begin met de hagen en houtwallen. Waarom? Fruit- en notenbomen hebben beschutting nodig. Tegen wind en zon. Maar ook: hagen zijn goede schuilplekjes voor vogels en insecten die helpen om plagen onder controle te houden. En, ook niet onbelangrijk, ze zorgen voor een aantrekkelijke rand en een beetje privacy. Niet iedereen wil aankijken tegen de woekerende ruigtekruiden die de eerste jaren welig tieren tussen de kersverse aanplant.

Aan de slag dus, met die hagen. We zochten de wat sneller groeiende soorten bij elkaar, die tegen een stootje kunnen en in de omgeving passen. Struweelhagen en houtwallen maken al honderden jaren deel uit van het Twentse landschap, en bij die traditie sluiten we graag aan. Met advies van Hoopheggen en Landschap Overijssel kwamen we tot een mooie lijst van inheemse soorten, die het goed doen op onze zandgronden en bovendien goed zijn voor de lokale vogels en insecten: onder andere meidoorn, wegedoorn, vuilboom, wilde appel en peer, kers, lijsterbes en roos. Een deel van de haag bestaat uit voederplanten voor de paarden, die zo én een gezonde aanvulling op hun gras en hooi-dieet hebben, én ons snoeiwerk uit handen gaan nemen. Win-win! 

Het was, zo laat in het seizoen, wel even speuren naar inheems plantgoed. Lex van Heg en Landschap was daarbij onmisbaar. Dat waren ook de vrijwilligers : Tijdens een plantweekend half februari stonden zij, ondanks de regen, stoer in het veld om de 3500 boompjes de grond in te krijgen. Hoopheggen hielp met financiering en het vinden van helpende handen voor de aanplant. 

Inmiddels zijn de iele stengels uitgelopen tot kleine struikjes, die door terugsnoeien gaan uitgroeien tot ondoordringbare prikkelhaag. Als die ook nog de hazen buiten kon houden..

27 jan., 2024
Heel wat planten gingen al de grond in. De nattigheid zorgt voor vertraging. Daarom extra plantdagen In februari en maart
18 jan., 2024
Na twee jaar plannen maken ligt er nu een nieuw ontwerp-bestemmingsplan.
11 jan., 2024
Regen, regen, regen.. De beek treedt buiten haar oevers en de eenden zwemmen rond de jonge aanplant.
03 jan., 2024
Afgelopen november haalden Jessica's ouders met een crowdfunding-actie een enorm bedrag op.
22 dec., 2023
De historische esgrond vlakbij de beek moet een open karakter houden. Daar gaan onze paarden voor zorgen.
20 okt., 2023
Het ontwerp van het voedselbos is een flinke puzzel. Hoe krijgen we de juiste plant op de juiste plek?
10 okt., 2023
Er zijn allerlei activiteiten in Voedselbos Glanerbeek: Plantdagen, rondleidingen,en de vaste vrijwilligersdag. Doe je mee?
02 okt., 2023
Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe toegangsweg, dwars door de Bongerd. Een heldere entree waar je straks zó het voedselbos mee binnenkomt..
26 sep., 2023
Het is pas een jaar geleden dat we neerstreken aan de Glanerbeek. Wat is er veel veranderd in dat ene jaar. Voor de groene weilanden van toen is een enorme diversiteit in de plaats gekomen.
05 sep., 2023
Het blijft ons bezighouden: Hoe versnellen we de overgang van weiland naar bosgrond? Een zoektocht vol experimenten, met ruigtekruiden als onverwachte bondgenoot.
Meer berichten
Share by: