Vroege bes

6 juni 2024

Druk bezig met de aanplant zou je bijna vergeten dat er al van alles geoogst kan worden. Net als vorig jaar plukken we ook deze lente weer vlierbloesem voor limonade en champagne. Ook van de seringen maken we siroop – en taart. Maar de bessenoogst komt ook steeds meer op gang.

Vorige zomer werden we overvallen door de zwarte bessen, die een paar maanden na aanplant al vol hingen. Dit jaar zijn we beter voorbereid, maar worden we half mei toch verrast door de honingbessen die volgens de boekjes pas in juni rijp zijn. De blauw bedauwde bessen hangen in trossen verstopt onder de bladeren – daardoor lijken de vogels ze over het hoofd te zien. Het is voor ons even zoeken naar het juiste oogstmoment: honingbessen moeten één tot twee weken aan de tak afrijpen nadat ze donkerblauw kleuren. De kunst is om ze eraf te halen voordat ze op de grond vallen. Proeven en plukken lijkt ons de beste methode. Al doende raken we meer bedreven.

Alles wordt gewogen en gekeurd. Wat opvalt is het grote verschil in opbrengst tussen de rijen. Waar we in de ene rij 400 gram van de planten halen, plukken we in een andere rij kilo’s bessen. Deels zal dat komen door de verschillen tussen de vier rassen die we hebben staan (Aurora, Boreal Beast, Boreal Beauty en Honey Bee). Het ene ras is productiever dan het andere, of net op een ander moment plukrijp. Maar standplaats zal ook een rol spelen: sommige rijen hebben meer wateroverlast gehad.  Ook wat smaak betreft zijn er verschillen: het ene ras is wat zuurder, het andere aromatischer of zoeter. De smaak doet denken aan een wat zure bosbes. Bij verwarming proef je een vleugje mango. 

De oogst verwerken we tot jam, sap en siroop, en een deel vriezen we in voor latere experimenten. Ook gooien we ze in de voedseldroger: dat is geen onmiddellijk succes. De sappige bessen doen er een eeuwigheid over om hun vocht af te geven. Al is het resultaat erg lekker: een friszuur rozijntje.

Het handmatig oogsten kost veel tijd en het vergt ervaring om perfect rijpe bessen te plukken. Op YouTube vinden we filmpjes van allerlei mechanische oplossingen. Van thuis omgebouwd handgereedschap waar je de struiken mee leegschudt tot enorme oogstmachines die langs de planten rijden en de bessen schoon in bakjes blazen. Ergens daartussenin lijkt ons wel wat. Nu nog een handige klusser die dit in elkaar wil knooien*. Zin an? Je weet ons te vinden! 


*Twents voor iets wat het midden houdt tussen knutselen en klooien

30 oktober 2025
Het seizoen loopt op z’n eind: de laatste appels, mispels en kweeën zijn geoogst. Tijd om de balans op te maken.
27 oktober 2025
Sinds dit jaar zijn we biologisch gecertificeerd. Dat had nogal wat voeten in de aarde..
27 oktober 2025
Wim start dagbestedingsactiviteiten rondom de paardenkudde achter in het voedselbos.
8 oktober 2025
Er loopt een schare aan onderzoekers door het voedselbos, Wat komen ze doen?
22 september 2025
Vandaag stellen we Harriët aan je voor: vrijwilliger én huisfotograaf van het voedselbos.
door Jessica 9 juli 2025
De oogst komt steeds meer op gang. Nu de afzet nog! Zelfpluk, verkoop op de markt en fijnproeverswandelingen met de horeca: We ontdekken gaandeweg wat werkt.
door Jessica 28 juni 2025
Tussen de bomen zaaien we allerhande bloemen en kruiden. Die beschermen en voeden het bodemleven. Boven de grond is het volop genieten: voor de insecten, vogels én voor ons.
10 juni 2025
Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten - en andersom. We helpen de plant én de bodem een handje. Een verhaal over mineralen, microben en mulch.
door Ella, Jessica 9 juni 2025
Elke twee weken tuft Mirjam in haar kampeerbusje van Utrecht naar Glanerbeek. Wat beweegt haar om zoveel tijd in het voedselbos door te brengen?
door Maud 6 mei 2025
Steeds meer vogels weten het voedselbos te vinden. Een lust voor het oog en oor, en handig in de plaagbestrijding. Op pad met de vogelwerkgroep.
Meer berichten