Boerenvuur over samenwerken

Jessica

12 februari 2025

Foto's: Toekomstboeren

Een boerderij van 25 hectare. Dat is groot genoeg voor een volwaardig landbouwbedrijf waar op termijn meerdere inkomens uit te halen zijn. Wij hebben onze handen vol aan het ontwerpen, aanplanten en op gang helpen van het voedselbos, en de eerste oogst. Voor een rendabel voedselbos is meer nodig: De enorme variëteit aan fruit, noten, (thee)kruiden, groenten en specerijen moet verwerkt en aan de man gebracht worden. We zoeken mensen die daar brood in zien. Hoe vinden we die mensen? En hoe geven we vorm aan de samenwerking? Over deze vragen organiseerden we, samen met Toekomstboeren, een Boerenvuur. Op 25 januari verzamelden zich zo’n 14 mensen op het erf, om samen te brainstormen en ervaringen te delen. Het was een bont gezelschap van boeren, tuinders en anderen uit verschillende delen van het land en noabers uit de buurt. Na een rondleiding en samen bomen planten begon het gesprek rond het vuurtje. Dat leverde diverse inzichten. Zoals het belang van  investeren in ons lokale netwerk, waardoor mogelijke partners óns steeds beter weten te vinden. Voor agrariërs is lange-termijn zekerheid van grondgebruik belangrijk. En een woonplek (die wij op het erf niet kunnen bieden).

De deelnemers zagen potentie door de grote schaal van het voedselbos, met grote hoeveelheden oogst en een enorme diversiteit aan producten. Ook zijn er straks faciliteiten op het erf, waar de melkveestallen worden omgebouwd tot opslag, en verwerkingsruimte, proefkeuken en een boederijwinkel. Hier kunnen straks agro-ecologische initiatieven uit de buurt op aanhaken.

De ideeën en observaties die naar boven kwamen zijn voor ons een mooie aanzet voor het nadenken over een lange-termijn visie op hoe verschillende partijen (boeren, verwerkers en klanten) zich kunnen verbinden en samenwerken om het voedselbos tot een succes te maken.

Op de kwekerij is al een begin gemaakt met samenwerking. Jessica: “Die kwekerij is veel te groot voor mij alleen. Het zou geweldig zijn om dit met andere ondernemers uit te bouwen en, bijvoorbeeld als coöperatie, gezamenlijk planten op te kweken en verkopen.” Drie kwekers-in-spé gaan dit jaar al aan het werk op de kwekerij, en samen gaan we kijken wat er ontstaat. Daarnaast is er zo'n halve hectare beschikbaar voor bijvoorbeeld een tuinderij. “Het gaat mij erom dat er landbouw komt die de biodiversiteit, boven én onder de grond, doet opbloeien.” Ook interesse? Stuur Jessica een berichtje.

30 oktober 2025
Het seizoen loopt op z’n eind: de laatste appels, mispels en kweeën zijn geoogst. Tijd om de balans op te maken.
27 oktober 2025
Sinds dit jaar zijn we biologisch gecertificeerd. Dat had nogal wat voeten in de aarde..
27 oktober 2025
Wim start dagbestedingsactiviteiten rondom de paardenkudde achter in het voedselbos.
8 oktober 2025
Er loopt een schare aan onderzoekers door het voedselbos, Wat komen ze doen?
22 september 2025
Vandaag stellen we Harriët aan je voor: vrijwilliger én huisfotograaf van het voedselbos.
door Jessica 9 juli 2025
De oogst komt steeds meer op gang. Nu de afzet nog! Zelfpluk, verkoop op de markt en fijnproeverswandelingen met de horeca: We ontdekken gaandeweg wat werkt.
door Jessica 28 juni 2025
Tussen de bomen zaaien we allerhande bloemen en kruiden. Die beschermen en voeden het bodemleven. Boven de grond is het volop genieten: voor de insecten, vogels én voor ons.
10 juni 2025
Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten - en andersom. We helpen de plant én de bodem een handje. Een verhaal over mineralen, microben en mulch.
door Ella, Jessica 9 juni 2025
Elke twee weken tuft Mirjam in haar kampeerbusje van Utrecht naar Glanerbeek. Wat beweegt haar om zoveel tijd in het voedselbos door te brengen?
door Maud 6 mei 2025
Steeds meer vogels weten het voedselbos te vinden. Een lust voor het oog en oor, en handig in de plaagbestrijding. Op pad met de vogelwerkgroep.
Meer berichten